Ontdek het Delft van Antoni - En duik in de wetenschap van microbiologie

Wil jij nieuwe dingen ontdekken? Buiten de gebaande paden treden? Jezelf uitdagen? Laat je dan inspireren door Antoni van Leeuwenhoek en ga op ontdekking in Delft!

Op 26 augustus 1723 overleed Antoni van Leeuwenhoek op 90 jarige leeftijd na een leven vol verwondering, waarnemingen en ontdekkingen. Door zijn zelfgemaakte lenzen toonde hij een micro-universum dat nog niet eerder door een mens was gezien. Stel je voor, een totaal onbekende wereld ontdekken. Hoe weet je wat je ziet? En hoe laat je het zien. Hoe overtuig je andere dat de wereld heel anders is dan ze denken?

 

Wie was Antoni van Leeuwenhoek?

In 1632 werd Antoni van Leeuwenhoek geboren in Delft, de stad waar hij zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in sterrenkunde, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Antoni staat bekend om het ontdekken van de meeste tegenwoordig bekende micro-organismen (behalve schimmels en virussen). Deze ontdekte hij door zijn zelf gefabriceerde microscoop die ten grondslag ligt aan de microscopen zoals we ze nu kennen.

Microbioloog Antoni van Leeuwenhoek

Heeft hij meesterschilder Johannes Vermeer gekend?

Hebben Antoni en Johannes elkaar gekend? Dat zou heel goed kunnen! Antoni en Johannes staan op dezelfde pagina in het doopboek van de Nieuwe Kerk in Delft. Bekijk de pagina hier! Ook is er een vermoeden dat Antoni model heeft gestaan voor Johannes zijn schilderijen ‘De Geograaf’ en ‘De Astronoom’. En Antoni trad ook op als executeur-testamentair van Johannes zijn nalatenschap. Wat denk jij? Zouden ze elkaar gekend hebben?

Dame kijkend naar replica van het Meisje met de Parel in het Vermeer Centrum Delft

Stap in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek

Stap met deze gratis wandelroute in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek en maak kennis met deze beroemde Delftenaar en grondlegger van de microbiologie. Ontdek de 12 belangrijke plekken uit zijn leven.

Antoni een foto van de Oostpoort